Stroik na stół na Boże Narodzenie

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia w sklepach panuje prawdziwy zakupowy szał. Kupujemy nie tylko świąteczne prezenty, ale także wszelkie ozdoby i dekoracje, które wprowadzą do domu radosną, bożonarodzeniową atmosferę. Oprócz tradycyjnej choinki ozdobionej bombkami i łańcuchami modne są także inne ozdoby jak świeczniki, świeczki, stroiki na drzwi czy stoły. Przyjęło się w polskiej tradycji, że na wigilijnym stole znajdować się powinien stroik ze świeczką, która pali się przez całą wigilijną kolację. Dzięki takiemu stroikowi i światłu świecy pamiętamy o najbliższych, których z nami nie ma. Stroki takie są zwykle ozdobą na stole tylko podczas świąt, bo ich wykończenie jest typowo świąteczne.

Najczęściej stroiki przybierają kształt koła, w środku którego umieszcza się świecznik ze świecą lub samą, niską świeczkę. Tradycyjne stroiki bożonarodzeniowe wykonane są z szyszek, które idealnie wpasowują się w klimat tych świąt. Ewentualnie są to sztuczne bądź prawdziwe gałązki choinkowe. Oczywiście, prawdziwe gałązki są ciekawsze, bo oprócz tego, że ładniej wyglądają to pięknie pachną lasem.

Dodatkową ozdobą dla takich stroików mogą być drobne kuleczki błyszczące złotem lub ognistą czerwienią. Warto także poszukać w sklepie niewielkich rozmiarów bombek, które będą ślicznie wyglądały na takim stroiku. Jako ozdoba może służyć także tasiemka. Nie kupujmy jednak zwykłej tasiemki jak do kwiatów, a najlepiej taką jak do prezentów z usztywnianego drucikiem materiału.

Jeśli robimy go samodzielnie to uważajmy, by żadne części nie wystawały zbyt wysoko, bo płomień świecy może je zapalić, a wtedy nieszczęście gotowe.

Jeśli mamy niewielkich rozmiarów stół to koniecznie dopasujmy do niego rozmiary stroika, żeby nie okazało się, że nie mamy na nich gdzie ustawić zastawy stołowej oraz tradycyjnych, dwunastu potraw. Jeśli nasz stół jest niewielki to zdecydujmy się na stroiki, które jedynie będą przyozdabiały stojący świecznik ze świecą, dzięki temu będzie świątecznie, a zostanie także miejsce na stole.